Καθώς η αγορά εισέρχεται στην τελική ευθεία του 2023, η αγορά κρυπτονομισμάτων -κάποτε θεωρούνταν ως πρότυπο επένδυσης υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής- στέλνει ανάμεικτα μηνύματα που αψηφούν την παραδοσιακή λογική της αγοράς και αφήνουν ακόμη και έμπειρους επενδυτές να ξύνουν το κεφάλι τους. Bitcoin και το Ethereum συνεχίζουν να παρουσιάζουν ευπάθεια στις αρνητικές δυνάμεις της αγοράς. Αυτή η ευπάθεια έχει ενταθεί σημαντικά από τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων δεδομένων μισθοδοσίας μη γεωργικών προϊόντων (NFP) των ΗΠΑ, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς φτάνοντας στο +336,000 έναντι του προβλεπόμενου +170,000. Αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, καθώς αυξάνει την πιθανότητα υψηλού πληθωρισμού. Επιπλέον, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή έχει συμβάλει στην αποσύνδεση μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και άλλων μακροοικονομικών δεικτών, όπως τα επιτόκια. Παρά τη σημαντική ανάκαμψη του τελευταίου, οφειλόμενη εν μέρει από την κάμψη 5% των αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ 30 ετών, ο τομέας των κρυπτονομισμάτων απέτυχε να αντικατοπτρίσει αυτό το ανοδικό αίσθημα. Αντίθετα, έχει επανεξετάσει τα μηνιαία χαμηλά της, ένα φαινόμενο που μπερδεύει τους παρατηρητές της αγοράς δεδομένου πολλών φαινομενικά ευνοϊκών συνθηκών. Αυτά περιλαμβάνουν την παραδοσιακά ισχυρή απόδοση της κρυπτογράφησης τον Οκτώβριο, μια δραματική βουτιά πέντε ημερών στα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια και εγκρίσεις υψηλού προφίλ από επενδυτές με επιρροή όπως ο Paul Tudor Jones. Επιπλέον, ο χρυσός, ένα παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο, έχει αυξηθεί πρόσφατα, παρουσιάζοντας μια κραυγαλέα αντίθεση με την ύφεση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Σε αυτό το θολό τοπίο, το Ethereum ETF ξεχωρίζει ως μια ιδιαίτερα απογοητευτική απόδοση, διαπραγματεύοντας με ανησυχητικά χαμηλό 0.2% του αντίστοιχου όγκου Bitcoin ETF από πριν από δύο χρόνια. Αυτό πιθανότατα συγκλόνισε όσους πίστευαν ότι τα ιδρύματα βρίσκονταν στο κατώφλι να αγκαλιάσουν τα ETFs του Ethereum σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το πραγματικό ζήτημα βρίσκεται στον αυξανόμενο σκεπτικισμό γύρω από τα ETF που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην τρέχουσα αγορά κρυπτογράφησης στο σύνολό της. Περαιτέρω προσθέτοντας στην πολυπλοκότητα είναι η εν εξελίξει δικαστική υπόθεση κατά του Sam Bankman-Fried, η οποία βάζει αρνητικά στο προσκήνιο τη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Στο οικονομικό μέτωπο, τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αποκάλυψαν ρυθμό πληθωρισμού 3.7% για τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς για 3.6%, εισάγοντας έτσι μια άλλη μεταβλητή αβεβαιότητας.
Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ροής και απρόβλεπτου, έρχονται στο μυαλό δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Το πρώτο περιλαμβάνει την παραμονή σε παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια όπως ο Χρυσός, ο οποίος έχει παρουσιάσει μια πρόσφατη ανάκαμψη εν μέσω της τρέχουσας γεωπολιτικής αναταραχής. Το δεύτερο εστιάζει σε παιχνίδια αστάθειας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα στρατηγικές επιλογών, όπως straddles ή στραγγαλισμούς που μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την αυξημένη αβεβαιότητα της αγοράς. Είναι ενδιαφέρον ότι η ανεπαρκής απόδοση του Bitcoin και του Ethereum θα μπορούσε να είναι ενδεικτική της μειωμένης ευαισθησίας σε καθοδικούς κινδύνους, ειδικά εάν τα δεδομένα ΔΤΚ συνεχίσουν να ξεπερνούν τις προβλέψεις. Για όσους παρακολουθούν τις μελλοντικές κατευθύνσεις της αγοράς, τα κρίσιμα επίπεδα αντίστασης και υποστήριξης για το Bitcoin βρίσκονται στα $29-30k και $25-26k αντίστοιχα.
Δείτε το γράφημα στο TradingView εδώ.