Παρά την αστάθεια της αγοράς, τα κρυπτονομίσματα φαίνεται να είναι καθημερινά περισσότερα το μέλλον των οικονομικών. Το 2020 ήταν η χρονιά που τα εταιρικά ιδρύματα άρχισαν να συσσωρεύουν Bitcoin. Το 2021, θα μπορούσε να είναι καιρός οι χώρες να αγκαλιάσουν τα κρυπτονομίσματα. Τώρα που το Ελ Σαλβαδόρ δέχεται το Bitcoin, το ερώτημα είναι ποιος έρχεται μετά;
Συσσώρευση συναλλαγματικών αποθεμάτων – διαφοροποίηση με Bitcoin;
Μετά το αρχικό σοκ που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του Covid-19 τον Μάρτιο του 2020, το διεθνές εμπόριο επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα και χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ επωφελούνται από αυτό. Από τότε που αποφάσισε να υιοθετήσει το δολάριο ΗΠΑ (USD) ως επίσημο νόμισμα το 2001, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επηρέασαν βαθιά την οικονομία του Σαλβαδόρ. Είναι σαφές από τα στοιχεία ότι η πρόσφατη υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ που προκλήθηκε από έντονους ελέγχους τόνωσης και επεκτατικές νομισματικές πολιτικές έχει επηρεάσει σημαντικά τον ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Ελ Σαλβαδόρ – το άθροισμα όλων των καθαρών συναλλαγών μεταξύ μιας χώρας και του υπόλοιπου κόσμου.
Ένα φθηνότερο USD σημαίνει ότι τα αγαθά στο Ελ Σαλβαδόρ είναι πιο ελκυστικά για τους ξένους καταναλωτές, ενώ οι εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές. Αυτό το οικονομικό φαινόμενο οδήγησε τον ισολογισμό τρεχουσών συναλλαγών αυτής της μικρής χώρας της Κεντρικής Αμερικής να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, επιτρέποντας εκθετική αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων στην εθνική κεντρική τράπεζα.
Πώς σχετίζονται όμως όλα αυτά με την ιστορική ανακοίνωση ότι πλέον το Ελ Σαλβαδόρ δέχεται το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα;
Λοιπόν, ο αυξανόμενος πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη του USD. Ως εκ τούτου, η μετατροπή μέρους αυτού του πλεονάσματος ξένων νομισμάτων σε BTC με την προοπτική αύξησης των τιμών όχι μόνο θα τους επέτρεπε να διαφοροποιήσουν τη σύνθεση των αποθεματικών τους αλλά θα λειτουργούσε και ως αντιστάθμιση έναντι της υποτίμησης του USD.
Εμβάσματα – Πώς το Bitcoin θα μειώσει το κόστος διαμεσολάβησης
Η οικονομία του Σαλβαδόρ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα που στέλνουν οι υπήκοοί της στο εξωτερικό. Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας κατοικεί στις ΗΠΑ και μόλις το 2020, έστειλαν στην πατρίδα περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταφορές - που ανέρχονται σε περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της.
Ως εκ τούτου, επισημαίνοντας ότι ένα αξιοσημείωτο ποσό από αυτά τα εμβάσματα χάνεται σε μεσάζοντες, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele είπε σε ένα tweet ότι, χρησιμοποιώντας το Bitcoin, περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα αντιμετώπιζαν σημαντική αύξηση του πλούτου τους.
Από τη φύση του, οι πληρωμές σε Bitcoin εκτελούνται σε βάση peer-to-peer, μειώνοντας τις αμοιβές των μεσαζόντων. Με την είδηση ότι το Ελ Σαλβαδόρ δέχεται το Bitcoin, πολλές άλλες αναδυόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Για την πλειονότητα των αναπτυσσόμενων χωρών, τα εμβάσματα αποτελούν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ τους, που συχνά θεωρείται ότι υπερβαίνει το 10% της συνολικής οικονομικής παραγωγής.
Το αυξανόμενο κόστος του χρέους και οι εκροές κεφαλαίων – θα είναι το Bitcoin η σωτηρία;
Η κλιμάκωση της αύξησης των τιμών στις κορυφαίες οικονομίες, και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τροφοδοτεί τις προσδοκίες των επενδυτών για αυξήσεις στα επιτόκια. Αυτό θα ωθούσε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, προκαλώντας αύξηση του κόστους χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις.
Εξετάζοντας την πρόσφατη εκθετική αύξηση του εξωτερικού χρέους στο Ελ Σαλβαδόρ, ορισμένοι μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν μια πιθανή άνοδο της τιμής του Bitcoin σε USD τόσο ως προστασία έναντι αυτής της αύξησης του κόστους του χρέους σε δολάρια ΗΠΑ, όσο και ως τρόπο να το καταστήσουν φθηνότερο να σβήσει προϋπάρχουσες οικονομικές υποχρεώσεις.
Αυτή θα μπορούσε να είναι μια εφικτή επιλογή που μπορεί να εφαρμόσει την ίδια λογική σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά εκείνες με το νόμισμά τους να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος του εξωτερικού χρέους, όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και η Τουρκία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα εθνικά νομίσματα έχουν υποτιμηθεί σημαντικά από την αρχή της πανδημίας. Εάν η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμψει γρηγορότερα από αυτές, αυτό θα προκαλούσε εκροές από τα κεφάλαιά τους και, τελικά, αδυναμία του νομίσματος. Ως εκ τούτου, η προσθήκη Bitcoin στον ισολογισμό τους μπορεί να αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η υπερβολική υποτίμηση των εθνικών αποθεμάτων, μετριάζοντας παράλληλα τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού και την αποπληρωμή των εκκρεμών χρεών.
Χρηματοοικονομική ένταξη – Πώς το Bitcoin θα τροφοδοτήσει οικονομικά
ευημερία
Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια μικρή αναπτυσσόμενη χώρα και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της δεν έχει οικονομική εκπαίδευση. Πολλοί πολίτες δεν έχουν παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν έχουν πρόσβαση στις πιο βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών αποταμίευσης και πίστωσης.
Ωστόσο, ο κ. Bukele δήλωσε ότι η αποδοχή του Bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ ως προσφορά θα επέτρεπε στους ανθρώπους να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά ψηφιακά πορτοφόλια με smartphone. Ως εκ τούτου, Η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων θα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική ένταξη σε ολόκληρη τη χώρα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και την οικονομική τους παραγωγικότητα, συμπεριλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η χρηματοοικονομική ένταξη είναι ένα κρίσιμο ζήτημα σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Έτσι, πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς και της Ασίας, παρακολουθούν στενά την κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ.
Ωστόσο, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η ιστορική στιγμή θα εξελιχθεί όπως είχε προβλέψει ο κ. Bukele. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ φαίνονται έτοιμοι να οικοδομήσουν το μέλλον της χώρας τους με κρυπτονομίσματα στον πυρήνα του.