Δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Silvergate Capital και η Silicon Valley Bank (SVB), κατέρρευσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας λόγω μιας σειράς ατυχών επενδυτικών αποφάσεων που εκτέθηκαν από τη μείωση των παγκόσμιων επιτοκίων. Οι καταρρεύσεις ήρθαν αφού τα ιδρύματα επένδυσαν μεγάλα ποσά κεφαλαίων σε μακροχρόνια κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία θεωρήθηκαν σχετικά χαμηλού κινδύνου. Ωστόσο, καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν γρήγορα για να καταπολεμηθεί ο σπειροειδής πληθωρισμός, τα χαρτοφυλάκια ομολόγων άρχισαν να χάνουν σημαντική αξία. Ως αποτέλεσμα, όταν οι απαιτήσεις σε μετρητά αυξήθηκαν αρκετά, η Silvergate και η SVB έπρεπε να πουλήσουν αυτά τα υποστηρικτικά περιουσιακά στοιχεία με σημαντικές ζημίες. Η Silvergate ανακοίνωσε ζημία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την πώληση περιουσιακών στοιχείων το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η SVB έχασε 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια. Και στις δύο περιπτώσεις, τα ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποτελούσαν μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσεων. Η SVB, κάποτε η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τότε άντληση κεφαλαίου 1.75 δισ. δολαρίων για να καλύψει την τρύπα που προκλήθηκε από την πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της. Όπως θα περίμενε κανείς, αυτή η είδηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεματικών της τράπεζας και δύο ημέρες αργότερα, η τράπεζα κατέρρευσε, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στις ΗΠΑ από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγγυηθεί έκτοτε όλες τις καταθέσεις των πελατών της τράπεζας, η οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για εκτεταμένη μετάδοση και περαιτέρω τρεξίματα στα αποθεματικά άλλων τραπεζών. Μετά την κατάρρευση αυτών των ιδρυμάτων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης (BTFP), το οποίο θα παρέχει σε τράπεζες και άλλα ιδρύματα καταθέσεων έκτακτα δάνεια. Ωστόσο, η JPMorgan δήλωσε έκτοτε ότι αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να εισφέρει έως και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα ακύρωνε κάθε ελπίδα για χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Όλη η συζήτηση τα τελευταία χρόνια αφορούσε την προστασία του τραπεζικού συστήματος από την κρυπτογράφηση. Ωστόσο, κατά ειρωνικό τρόπο, είχαμε μια κατάσταση όπου ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο έπρεπε να προστατεύεται από το τραπεζικό σύστημα. Η κατάρρευση της SVB έκανε το USDC να χάσει προσωρινά το δεσμό του, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο εκδότης του, η Circle, είχε 3.3 δισεκατομμύρια δολάρια συσκευασμένα σε τραπεζικό λογαριασμό της SVB. Το stablecoin έπεσε στα 0.88 δολάρια το Σαββατοκύριακο πριν ανακάμψει μετά την ανακοίνωση της εγγύησης καταθέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Αυτά τα γεγονότα έχουν επισημάνει ένα υποτιμημένο πρόβλημα με την αύξηση των επιτοκίων να κυριαρχούν στον πληθωρισμό. Η έκδοση νέων ομολόγων του Δημοσίου με υψηλότερες αποδόσεις προκαλεί μείωση της αγοραίας αξίας των υφιστάμενων ομολόγων με χαμηλότερες αποδόσεις. Ως αποτέλεσμα, όλες οι τράπεζες που κατέχουν σημαντικό ποσό Treasurys ως νομικά απαιτούμενη ασφάλεια είναι ευάλωτες στον ίδιο κίνδυνο που έχει επηρεάσει τράπεζες όπως η Silvergate και η Silicon Valley Bank. Πρόσφατα, φαινόταν ότι οι επιπτώσεις της μετάδοσης είχαν εξαπλωθεί στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse όταν η μετοχή τους άρχισε να πέφτει κατακόρυφα μετά από ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα των τραπεζών. Ωστόσο, από τότε, η τράπεζα έχει εξασφαλίσει σωσίβιο 44.5 δισ. λιρών από την ελβετική κεντρική τράπεζα. Η σημασία αυτού δεν πρέπει να υποτιμάται. Η Credit Suisse διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 1.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν η τράπεζα καταρρεύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, προκαλώντας μια κρίση σαν το 2008.
Συνολικά, θα ήταν ειρωνικό εάν η αύξηση των επιτοκίων αποτύγχανε να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά αντίθετα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση ορισμένων τραπεζών ως αποτέλεσμα των κακών στοιχημάτων τους στα ομόλογα. Παρά αυτή την αναταραχή στην αγορά, χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έμεινε στο σχέδιό της και προχώρησε σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, πράγμα που σημαίνει ότι η Credit Suisse μπορεί να μην είναι ακόμα έξω από το δάσος. Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά τιμολογούσε με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed. Ωστόσο, η κατάρρευση της SVB και οι ευρύτεροι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια όχι περισσότερο από ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας την επόμενη εβδομάδα, με ορισμένα ιδρύματα όπως η Barclays να αναμένουν από τη Fed να σταματήσει όλες τις αυξήσεις επιτοκίων.
Παρά αυτά τα γεγονότα, τις τελευταίες ημέρες το Bitcoin έχει ξεπεράσει σημαντικά τις αγορές. Από τις 11 Μαρτίου, το Bitcoin έχει αυξηθεί πάνω από 20% ενώ άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι αυξημένες μεταξύ 0-2% με τις αποδόσεις των ΗΠΑ 10 ετών να έχουν μειωθεί περίπου 4%. Οι βασικοί λόγοι για αυτό πιθανότατα οφείλονται στη μείωση των δεδομένων του ΔΤΚ των ΗΠΑ μαζί με τη μειωμένη πιθανότητα μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων ως συνέπεια των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ ο πληθωρισμός και η τραπεζική κρίση τώρα φαίνονται περισσότερο Πιθανότατα, η προσδοκία για περισσότερη ρευστότητα έχει προσφέρει ανοδική δυναμική σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως το Bitcoin.
Δείτε το γράφημα στο TradingView εδώ.